Kimyon Baharatı
Kimyon

Kimyon Bitkisi Mucizevi Yanları

Sofraların en özel lezzeti kimyonun maydanozgillerden bir bitki olduğunu biliyor muydunuz? Havuç gibi bir köke sahip olan, 30 – 100 cm arası boylarda olabilen kimyon bitkisi beyaz, pembe ve kırmızımsı şemsiyeye benzeyen çiçekler açar.

Her şemsiyecikte 10 – 20 arası çiçek bulunur ve her çiçek içerisinde iki tohum besler, büyütür. İşte bu tohumlar sofralarımıza gelen kimyon baharatının meyveleridir. Her yıl haziran ve eylül ayları arasında şemsiyeler tam olgunlaşmadan kesilerek toplanır.

Gölge ve havadar bir alanda kurumaya bırakılır. Kuruyan şemsiyeler silkelendiğinde tohumları kuru çiçeklerden ayrılır. Ve ayrılan her bir kimyon tohumu tanesi öğütülerek o mis kokulu kimyon baharatı elde edilir.

Bu özel baharatın anavatanı Akdeniz Havzası ve Mısır’dır. Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağında yaygın olarak kullanılan bu baharat aynı zamanda ülkemizde Orta Anadolu’da, yoğunlukla Eskişehir ve Konya civarlarında yetişmektedir. Kimyon bitkisi insan sağlığı açısından birçok faydaya sahiptir. Bunun yanında en leziz yemek tariflerinde başrollerdedir. Nasıl mı?

Kimyonun Sağlığımıza Kazandırdıkları

Öncelikle bilmelisiniz ki, kimyon tam anlamıyla bir demir deposudur. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Her bir zerresi yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir. Aynı zamanda A, B12, B6, C ve D vitaminleri açısından da çok ideal bir kaynaktır.

Tüm bunlar ne demek derseniz kısaca özetleyelim. Demir deposu olduğu bilinen kimyon kas ve kemik gelişimini destekler. Özellikle çocukların tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur, aksine faydalıdır. Kandaki yüksek şeker miktarını azaltan bu baharat sayesinde diyabet rahatsızlıklarından korunabilirsiniz. Kan şekerini kontrol altında tutabilmek için bol bol kimyon tüketebilirsiniz.

Kimyon güçlü bir antioksidandır. Vücudumuzu zararlı kimyasallardan korur. Belki inanamayabilirsiniz ancak kimyon lifli bir bitkidir. Lifli her bitki için aklımıza o soru gelir. Kimyon bağırsakları çalıştırır mı? Elbette, her lifli bitkinin yaptığı gibi kimyon da mide ve bağırsaklarımızı çalıştırır, varsa gazı söktürür ve düzene sokar. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Bu faydalar saymakla bitmiyor. Biz kısaca ölüm dışında her derde devadır desek yeridir.

Kimyonun En Fazla Yakıştığı Yemekler ve Çaylar

Kimyon baharatının aslında biraz farklı ve tadıldığında bağlılık yapan bir tarafı vardır. Kimyon nasıl kullanılır sorusuna verebileceğimiz farklı birçok yanıt var. Mesela özellikle kırmızı et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Kırmızı etin önceden kimyonla marina edilmesi veya pişen bir tencereye bir kaşık kimyon ilave edilmesi etin asıl lezzetini ortaya çıkaracaktır.

Yemeklerin haricinde birde mucizevi olarak nitelendirebileceğimiz kimyon çayı vardır. Kimyon çayı faydaları ve zararları çok merak edilmektedir. Kimyon çayı kimyon bitkisinin tohumundan hazırlanmaktadır. Aşırı tüketilmediği sürece hiçbir zararı yoktur. Yeterli miktarda tüketildiğinde ise kimyon baharatının sağlamış olduğu her faydayı vücudunuza iletir.

Karabiber Efsanesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz