Kuzu Eti Bölümleri Nelerdir? Yemeklerde Kullanımı
Yemeklerin vazgeçilmezi kuzu eti, eşsiz lezzeti ve muhteşem görüntüsü ile et severleri büyülemeye yetiyor. Peki siz kuzu etinin birden fazla bölümlere ayrılarak her bölümünün farklı yemeklerde kullanıldığını biliyor muydunuz? “Hayır” dediğinizi duyar gibiyim. Genel olarak kuzu eti bölümlerinin bütün yemekler için kullanıldığı gibi yanlış bir düşünce mevcut. Yanlışlığı gidermek için kuzu eti bölümleri ve hangi etin hangi yemekler için uygun olduğu hakkında bilgi verelim. İşte kuzu eti bölümleri ve kullanıldığı yemekler.
Kuzu Etinin Boyun Kısmı Hangi Yemeklerde Kullanılıyor?
* Gerdan Bölümü: Kemikli olan bu bölüm haşlama yemekleri için tercih ediliyor. Et kemikten ayıklanarak sebze yemekleri ile birlikte de hazırlanmakta. Haşlamanın yanı sıra tas kebabı gibi yemekler için kullanılıyor gerdan.
Kuzu Etinin Kol Bölümünde Hangi Yemekler Yapılıyor?
* Kürek: Kapama, haşlama gibi yemeklerin vazgeçilmezi kürek oluyor. Bu bölüm ön bilek eklemlerine kadar devam eden bölgeyi kapsıyor.
* Kol: Tas kebabı için uygun olan yerlerden biri de kol bölümüdür. Bol etli olan alan tercih edilerek sulu yemekleri de lezzetlendiriyor. Kemiksiz kol bölümü ise et sote olarak kullanılıyor.
* Rosto: Kol bölümünde elde edilen rosto, biraz ağır olduğu için çeşitli baharatlar eklenerek et kullanılır. Rosto için özellikle bol sarımsak kullanıyor çünkü kokuya hassas olan kişiler sarımsak eklenmeden rostoyu tüketemiyor, sarımsak yoğun kokuyu dağıtıyor.
* Sotelik Kuşbaşı: Kol bölümünden elde edilen et küçük küçük doğranarak bütün yemekler için tercih edilebilmekte.
* Külbastı: Kol bölümü ve döş arasında kalan yere külbastı adı veriliyor. En uç noktada yer alan külbastı kemiksiz et parçalarından oluşmakta. Yassı olacak şekilde dilimlenen et, ızgarada pişirmek için uygun olarak kullanılıyor.
* Kıyma: Dana eti gibi yağsız ve lezzetli mi lezzetli bir kıyma beklemeyin. Çünkü koyun eti ağır bir koku ve bol miktarda yağı ile et severlerin karşısına çıkıyor. Ağır kokunun dağılması için dana etinden elde ettiğiniz kıyma ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde yağ oranını dengeleyecek ve koyun etinin o betimlenmesi zor kokusunu yok etmiş olacaksınız.
* İncik: Kuzunun dirsek bölümünden elde edilen kemikli bölümdür. İncik genellikle haşlama olarak kullanılıyor. Ayrıca fırın yemeği olarak da tercih ediliyor. İki şekilde de çok lezzetli olduğunu bilmelisiniz.
Kuzu Etinin Sırt Bölümünde Hangi Yemekler Yapılıyor?
* Küşleme (Bonfile): Omurga içinde çıkan yağsız ve sinirsiz et bölümüne küşleme adı veriliyor. Genellikle 15 cm uzunluğunda oluyor ve her hayvanda bulunuyor. Genellikle ızgara için tercih ediliyor. Izgara dışında her yemek için kullanılıyor.
* Sırt bölümü: Pirzola için ayrılan etin arta kalanı olarak biliniyor. Bu bölüm kemikli ve genellikle az etli olduğu için dolma yapımında kullanılıyor. Dilerseniz ızgara için de kullanabilirsiniz.
* Fileto: Böbreğin alt kısmı ve döş arasında kalan bölümde bulunan kemiksiz ete fileto deniliyor. Doğru pişirildiği takdirde muhteşem bir lezzeti olduğunu söyleyelim. Koyun eti kullanılan her yemek için uygun.
* Pirzola: Kalem pirzola olarak da biliniyor. Kuzu etinin en yumuşak ve lezzetli yeri diyebiliriz. Genellikle dilimli olarak satılıyor. Çeşitli soslarla ızgarada pişirebilirsiniz. Pişirmesi kolay olduğu için ızgara tarzı döküm tavalarda da pişirebilirsiniz.
* Beyti: Restoranlarda çoklukla tüketilen beyti sarmasının kuzu-koyun etinden hazırlandığını biliyor muydunuz? “Ama koyun eti kokuyor beyti de neden eti kokmuyor” diyorsanız hemen konuya açıklık getirelim. Beyti bol yağlı bir et olduğu için dana eti ile karıştırılıp kullanılıyor. Ayrıca bol miktarda baharat içerdiği için beyti sarmasının lezzeti bir başka oluyor.
Kuzu Etinin Döş Bölümünde Hangi Yemekler Yapılıyor?
* Kıyma: Köftelik olarak kullanılan kıyma döş kısmında elde ediliyor.
Kuzu Etinin But Bölümünde Hangi Yemekler Yapılıyor?
* Bütün But: Çeşitli baharatlar kullanılarak but fırında pişirilerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra kemikten sıyrılarak yemeklere tat vermesi için kullanılabilir.
* Kemiksiz But. “Kavurma hangi bölümden yapılır” diyenlere cevap verelim. Kavurma kemiksiz but bölümünden yapılıyor. Küçük küçük doğranan et kendi iç yağı ile kavrularak kavurma yemeğine dönüşür.
* Şişlik: Kemiklerinden ayrılan et şiş için kullanılabilir. Buttan elde edilen etler kuşbaşı doğranarak şiş kebap için kullanılabilir. Görüldüğü gibi kuzu-koyun eti birçok bölümden oluşuyor. Her bölümden farklı yemekler yapılabiliyor. But bölümünde yukarıda bahsettiklerimizin dışında rosto, kıyma, kemikli haşlama ve külbastı da elde ediliyor.