Kakule Baharatı Faydaları
Kakule Baharatı

Kakuleyi Yakından Tanıyalım

Adını duyduğumuz ama neye benzediği ve ne işe yaradığı konusunda hiç fikrimizin olmadığı bitkilerden birisidir kakule baharatı. Aynı zamanda ne kadar faydalı ve şifalı olduğunu bilsek bir daha mutfaklarımızdan hiç etmeyeceğimiz de bir bitki.

Kakule zencefilgillerden bir bitki. Bu familyadan olunca tohumlarının sahip olduğu keskin kokuyu tahmin edebilirsiniz. Anavatanı Batı ve Güney Hindistan’ın bataklık alanları. Kakule ağacı boyu 4 – 5 metreyi bulan çok yıllık bir bitki.

Yabani olarak yetişen kakule bitkisinin meyveleri sarımsı ve yeşil renkte ve içlerinde mercimek büyüklüğünde tohumları var. Kullanılan kısmı ise burası yani tohumları. Meyveler kurutularak tohumlarından ayrılıyor ve bu tohumlar isterseniz tane şeklinde isterseniz toz haline getirilerek kullanılıyor.

Peki, bu güzel kokulu bitkinin nerelerde kullanıldığını ve nasıl faydalar sağladığını biliyor musunuz? Dilerseniz kısaca bakalım.

Kakule Nerelerde Kullanılır

Kakulenin çok güzel bir kokusu vardır. Mesela Hintliler nefesleri güzel koksun diye kakuleyi çiğnerler. Kakule nasıl çiğnenir diye merak ediyorsanız, kakuleyi ham haliyle yani öğütülmemiş haliyle çiğnemeniz gerekir. Özellikle sütlü tatlılarda kullanıldığında çok aromatik lezzetler ortaya çıkar. Kakule tarçın ikilisini muhallebilerde denemelisiniz.

Baklagillerden yapılan yemeklere eşsiz bir lezzet verir. Ve balık yemekleri kakule baharatı ile mutlaka buluşmalıdır. Bazı ülkelerde ise unlu mamullere bile katılmaktadır. Ve en enteresan olanı çay ve kahvelerde çeşni olarak kullanılmasıdır.

Kakulenin Faydaları

Kakulenin en iyi fayda sağladığı yerlerden birisi midedir. Gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu nedenle sindirim sürecinde oldukça etkilidir. Şişkinlik ve kramp gibi bazı mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun yanında iyi bir idrar söktürücüdür.

Böbrek sağlını korur, düzenli olarak tüketildiğinde idrar, mesane ve böbrek gibi sorunları giderir. İçerisinde bol miktarda A vitamini barındırır. Bunun için güçlü bir hafıza için kakule tüketmek yeterlidir. Kakule ne etkili anti depresanlardan birisidir. Kakulenin cilde faydaları da yadsınamayacak kadar fazladır.

Sakinleştirici özelliğe sahiptir. Panik atak, kaygı ve bazı psikolojik durumlara iyi gelir. Ve soğuk kış günlerinde sizi öksürük, soğuk algınlığı ve hatta astım gibi rahatsızlıklardan korur. Cinsel gücü artırıcı bir etkisi vardır. İştahsızlık sorunu yaşayanlara kakule önerilir. Yemek yeme isteğini artırma konusunda oldukça başarılıdır. Ve yemeklerden sonra yaşanılan ağız kokusu veya kokan nefesler için en etkili yollardan birisidir.

Rezene Baharatı

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz