Rezene Baharatı Faydaları
Rezene Baharatı

Rezenenin Baş Döndüren Kokusu

Ülkemizde yetiştirilen tatlı rezenenin dünyanın en kaliteli rezenesi olduğunu biliyor muydunuz? Rezene Baharatı Akdeniz ikliminde yetişiyor. Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ancak yetiştiği şartlar zorlayıcı olmadığı için ülkemizde birçok yerde rezeneye rastlamanız mümkün. Boyu 1,5 metreyi bulabilen, dallarına doğru sıkça çatallaşan küçük bir ağaç olan bu bitki maydanozgiller familyasından.

Çok yıllık bir bitki olan rezene ikinci yılın sonbaharında olgunlaşmaya ve tohumlarını patlatmaya başlıyor. İşte bu patlayan tohumların kabukları bir tarak yardımıyla toplanıyor ve hafifçe kurutularak kullanıma hazır hale geliyor. Henüz kurumaya bırakılmadan taze rezene olarak kullanmanızda mümkün.

Rezene bitkisi eski çağlarda ilaç olarak kullanılan ve o günlerden bugünlere değerini hiç yitirmeyen en sağlıklı bitkilerden birisidir. İçerisinde bolca A ve C vitamini bulunduran rezene bitkisi aynı zamanda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor kaynağı.

Rezene bitkisinin tohumlarını isterseniz tohum halinde kullanabilirsiniz. İsterseniz de bu tohumları biraz daha ezerek rezene çayının yapılışını sağlayabilirsiniz. Rezenenin kullanım şekli ve faydaları konusunda pek fikir sahibi değilseniz gelin birlikte bakalım.

Rezene Nasıl Kullanılır?

Öncelikle rezeneyi tohum halinde yemeklerde, pastalarda ve salatalarda kullanabilirsiniz. Hafif anasonu andıran bir kokusu vardır kullanıldığı her yerde çok hoş lezzetler yaratır.

Mesela rezene tohumlarını mayalı ekmeklerde kullanabilirsiniz. Kekler ve çörekler rezene ile farklı bir lezzete kavuşur. Özellikle bu tür hamurların içerisinde ceviz ve incir ile birleşen rezeneyi tatmanız gerekli.

Veya rezene tohumunu et, tavuk ve balık yemeklerinin tümünde kullanabilirsiniz. Özellikle etleri marine ederken sarımsak ve biberiye ile karıştırarak kullanacağınız rezene tohumları yemeklerinize ve ızgaralarınıza lezzet katar.

Bunların yanında salatalar, soslar ve çorbalar rezenenin yakıştığı diğer alternatiflerdir. Özellikle yoğurtlu salata soslarında efsane tatlar yakalayabilirsiniz.

Rezenenin Faydaları

Rezene hem tohum olarak kullanıldığında, hem de çay olarak tüketildiğinde çok faydalı bir bitkidir. Rezene çayının yapılışı oldukça kolaydır. Suyu bir kapta kaynatıp bardağa dolduruyoruz. İki çay kaşığı rezene tohumunu içine atıp demlenmesini bekliyoruz. İsteğe göre bal ile tatlandırabilirsiniz.

Rezene çayının bebeklere faydaları arasında gaz problemlerinin en hızlı yardımcısı olması gelir. Bunun yanında rezene çayı göz kuruluklarına ve yorgunluklarına çok iyi gelir. Bu çay ile gözlerinize pansuman yapmanız yeterlidir.

Tohum halinde tüketilen rezene baharatı ise kan basıncını düzenler. Rezene tohumu çiğnemek sonucu tükürükteki nitrit oranında artış olur ve bu kan basıncını düzenler. Aynı zamanda akne tedavilerinde rezene tohumunu ezerek kullanmak tedavi edicidir.

Sebzeli Kepekli Makarna

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz