Dana Eti Bölümleri
Dana Eti Bölümleri

Dana Eti Bölümleri ve Yemeklerde Kullanımı

Dana etini herkes sever ancak biftek, bonfile, antrikot dananın hangi bölümünde yer alır diye sorulsa birçok kişi cevap veremez. Şimdi dana eti bölümleri ve bu bölümlerin hangi yemekler için nasıl kullanıldığından bahsedelim.

Dananın Boyun Bölümünde Elde Edile Et İle Hangi Yemekler Hazırlanır?

* Gerdan Bölümü: Bu bölüm dananın boyun bölümünde elde edilir. 3 farklı şekilde bulunan et az, orta ve çok yağlı olarak bulunuyor. Gerdan sebze yemekleri için kullanılsa da çoğunlukla yağlı bölgesi kıyma yapımında kullanılıyor.

* Haşlamalık Kuşbaşı: Boyun bölümünün en alt tarafında yer alan et parçaları haşlamalık kuşbaşı olarak yemeklerde kullanılıyor.

Dananın Omuz ve Kürek Bölümünden Hangi Yemekler Elde Ediliyor?

* Sotelik Kuşbaşı: But ile gerdan arasında kalan bölüm kuşbaşı olarak kullanılıyor. Sotelik hazırlanan etler farklı yemeklere lezzet katmak için tercih ediliyor.

* Biftek: Kürek kısmına yakın bölümde but alanından biftek elde edilir. Fiyat olarak yüksek rakama sahip olan biftek yağsız ve damarsız olan özel bölüm etlerindendir.

Dananın Ön Göğüs Bölümünde Elde Edilen Et Hangi Yemeklerde Kullanılıyor?

* Burger Kıyması: Çoğu kişinin iştahla yediği hamburger etinin dananın ön göğüs etinden yapıldığını biliyor muydunuz? Yağlı olan bu bölüm çeşitli baharatlar yardımı ile hazırlanarak servis ediliyor.

* Sotelik Kuşbaşı: Ön göğüsten elde edilen orta yağlı et, sotelik olarak kullanılır. Saç kavurması olarak da hazırlanan kuşbaşı, yumuşak dokulu bir et.

Danını Sırt Bölümünde Hangi Yemekler Yapılıyor?

* Rosto: Sırt bölümünden elde edilen rosto, sert dokulu bir et türü olduğu için genellikle tavada mühürlenir (yüksek ısıda) daha sonra fırında pişirilerek hazırlanır. Aksi takdirde etin tüketimi biraz zordur.

* Bonfile: Dananın arka tarafından ve sırt bölgesinden elde edilen bonfile, hayvanın iki tarafında da bulunur. Genelde 1,5-2,5 kg arasında çıkar. Dananın en çok hareket eden çalışan bölgelerinden elde edildiği için yağsız bir ettir. Tavada mühürleyerek fırında pişirebileceğiniz gibi düdüklü tencere, ızgara gibi farklı yöntemler kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

* Biftek: Rostonun yağsız ve sinirsiz haline biftek denilir. Biftek dananın sırt bölgesinde elde edilir. Soslu biftek, fırında biftek ve ızgara biftek yapabilirsiniz. Pişirmesi uzun süre alacağı için biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Vaktiniz yoksa düdüklü tencerede domates soslu biftek hazırlayabilirsiniz.

* Kontrafile: Biftek ile benzerlik gösteren kontrafile içinde yağ barındırmayan et parçasıdır. Bonfilenin daha sert ve yoğun hali diyebiliriz. Sert dokusu nedeniyle geç pişen bir ettir. Bu nedenle ince dilimler halinde pişirilmesi tavsiye ediliyor. Izgara için kalın dilimler tercih edilecekse marinasyon işlemi sonucu yumuşaması sağlanabilir

* T-Bone: Bonfile ve kontrafile arasında yer alan kemikli yapıya t-bone adı veriliyor. Yağsız olarak bonfile ve kontrafile ile satıldığında fileto adını alıyor. Ancak yağlı ve sırt kısımdan elde edilen kemikli bölüme t-bone deniliyor. Izgara için uygun bir et türüdür.

* Pirzola: T-bone arasında bulunur ve sırt kısmında elde edilir. Yağın damar gibi işlemiş olması nedeniyle tercih edilir. Antrikotun kemiklerden düzgün ve biçimli bir şekilde sıyrılması ile pirzola elde edilir. Dilediğiniz kalınlıkta olarak pişirebilirsiniz. Kısa sürede pişe bilen bir et türüdür.

* Antrikot: Bifteğin en lezzetli halidir. Yumuşacık dokusu nedeniyle kısa sürede pişer. Bu nedenle ızgaralarda kullanılır.

Dananın But Bölümünden Hangi Yemekler Hazırlanır?  

* Kuyruk: Haşlama olarak kullanılır.

* Nuar: but ve karın bölgesi arasında yer alan ettir. Rosto bu bölümden elde edilir. Yağ içermediği için sıklıkla tercih edilir. Sebze yemeklerinde haşlama olarak kullanılır.

* Kontrnuar: But bölümünden elde edilir. Nuarın en alt kısmında yer alır. Biftek ile benzerlik gösterir hatta soslu biftek yapımı için en çok tercih edilen et türüdür.

* Yumurta: But-kalça arasında yer alan yumurta şeklindeki ettir. Özellikle kavurma yapımında ve et sote, sebzeli sote gibi yemekler için kullanılır.

* Dana İncik: Soğuk havaların vazgeçilmez yemeği olarak tanımlanan dana incik, içerdiği ilik ile neredeyse bütün hastalıklara dermandır. Bu nedenle sıklıkla tüketilir. Haşlama, fırın yemeği gibi farklı biçimlerde kullanılır.

But bölümünde şişlik, haşlamalık, kemikli haşlamalık gibi yöntemler de mevcut. Etin pişme zamanına ve lezzetine göre farklı yemeklerde kullanabilirsiniz.

Dananın göğüs (döş) bölümünde döş sarma, kıyma gibi yemekler yapılmakta.

Ana Yemek Tarifi Nasıl Hazırlanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz