Mahlep Baharatı Faydaları
Mahlep Baharatı

Mahlepin En Güzel Yanları

Ağzınızda dağılan o kıyır kıyır kurabiyelerin, tatlı mı yoksa tuzlu mu olduğunuz bir türlü karar veremediğiniz o harika hamur işlerinin başkahramanının mahlep baharatı olduğunu biliyor muydunuz? Sadece eşsiz lezzeti değil, bunun yanında sağlığa faydaları da bilinmeyenler arasında. Mahlep nasıl bir şey diye merak ediyorsanız gelin mahlebi biraz tanıyalım.

Mahlep bitkisinin ana vatanı Batı Asya ve Avrupa’dır. Ülkemizde ise Orta Anadolu’da yani Tokat, Zile, Niksar, Çorum, Amasya ve Mardin gibi dağlık yamaçlarda yetişir. Mahlep kısa boylu bir ağaç, bazen de çalı şeklindedir.

Çok güzel kokulu ve beyaz renkli çiçekler açar. Çiçeklerin üzerinde meyveleri vardır. İşte bu meyveler olgunlaştığında siyah renk alır. Bu meyveler toplanarak kurutulur. Kurutulan meyveler dilerseniz tane şeklinde, bazen de dövülerek un şeklinde kullanılır.

Bu mis kokulu bitkinin nerelerde kullanıldığı ve sağladığı faydalar konusunda fikriniz yoksa birlikte bakalım.

Mahlep Nerelerde Kullanılır

Mahlepin farklı birkaç kullanım şekli var. Toz halinde, çekirdek şeklinde, yağ olarak ve hatta aktarlarda püre olarak bile bulabilirsiniz. Mutfaklarda en çok hamur işlerinde kullanılıyor. Kandil simidi, poğaça ve mahlep kurabiye yapımında kullanılıyor ve sayesinde kıyır kıyır oluyor.

Kendine has çok güzel bir kokusu olan mahlep bazen pilav yapımında da kullanılabiliyor. Yer aldığı en güzel tatlı ise dondurmalar. Siz hiç mahlep dondurma yediniz mi? Eğer bu lezzeti tatmadıysanız çok şey kaybetmişsiniz.

Mahlepin Faydaları

Mahlep baharatı iyi bir enerji verici. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı direnç sağlıyor. Nefes darlığı ve astım rahatsızlıklarında çözüm olabiliyor. Antidiabetik özelliklere sahip olan mahlep şeker hastalarının tüketmesi gereken bir baharat.

Karaciğer hastalıklarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor. İçeriğinde yer alan besin değerleri açısından oldukça zengin. İçerisinde bolca Kalsiyum, magnezyum ve potasyum barındırıyor. Ve protein ve yağ asitleri bakımından kuvvetli bir bitki.

Mahlepin balgam söktürücü bir etkisi var. Astım rahatsızlıklarında ve nefes darlığı sorunlarında çözüm olabiliyor. Aynı zamanda karın ağrılarına iyi gelen bir yanı var, böbrek sorunlarında da iyileştirici olabiliyor. Afrodizyak etkiye de sahip. Sahip olduğu kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde faydalı oluyor. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Mahlep cilde faydaları ise saymakla bitmiyor.

Kakule Baharatı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz