Fesleğenin Mis Kokulu Dünyası
Fesleğen bitkisini ve yaymış olduğu o muhteşem kokuyu bilmeyeniniz yoktur. Bu mis kokulu aynı zamanda lezzetli bitki nane, lavanta ve adaçayı ile aynı aileden gelmektedir. Fesleğen baharatı 5000 yıldan beri yetiştirildiği düşünülürse birçok ilginç inanışa sahip olduğu garipsenmez.
Eski dönemlerde fesleğenin nasıl bir şifa kaynağı oldu keşfedilmiş. Bu nedenle bazı inanışlar onu büyülü bir güç olarak görmüşler. Mesela mumyalama işlemlerinde kullanıldığı için kraliyet otu olarak ta adlandırılmış. Yunanlılar fesleğeni yasın simgesi olarak hep baş tacı yapmışlar. Kızılderililer ise fesleğenin fakirleri koruyan bir bitki olduğuna inanmışlar.
Fesleğen tek yıllık bir bitkidir ve ılıman bölgelerde yetişir. Yetişkin fesleğenlerin boyları 20 cm ile 60 cm arasında değişiyor. Bu değerli bitkinin anavatanı Güney Asya ancak Akdeniz havzası ülkeleri ve özellikle ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında oldukça sık yetiştiriliyor. Oval ve yeşil yapraklı bu bitki yaz sonuna doğru beyaz, pembe veya sarımsı çiçekler aşıyor.
Fesleğen şifalı ve özel bir bitki olduğu için haliyle onun hakkında merak edilenler var. Mesela fesleğen nerelerde kullanılır, fesleğen nasıl kullanılır ve Fesleğen faydaları nelerdir? Bu merak edilen sorulara birlikte göz atalım.
Fesleğen Baharatı Faydaları
Fesleğeni nasıl tüketirseniz tüketin sağlığınıza kattığı birçok fayda vardır. Örneğin anne sütünü artırır. Gaz söktürücüdür ve mideyi rahatlatır. Sindirim sistemi ve sinir sistemine etkisi oldukça büyüktür. Depresyon, uykusuzluk ve gerginlik dönemlerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yaşlanmayı geciktirir. Ağızda oluşan yara ve aftlara iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tam bir kalp dostudur.
Fesleğenin Kullanıldığı Yerler
Fesleğen bitkisinin taze çiçekli dalları ve tohumları kullanılıyor. Yapraklarının çok özel ve şifalı bir kokusu var. Bu nedenle sadece yemeklere lezzet katmak için değil, ortamın havasını tazelemek ve yenilemek için de kullanılıyor. Mesela Ege ve Akdeniz’de açık havada yenilen akşam yemeklerinde her masayı küçük saksıda bir fesleğen süslüyor. Bebeklerin oyun odalarına konuluyor. Özellikle yaz aylarında açık camların önünde sıra sıra fesleğenler görürsünüz. Bunlar yaydığı güzel kokunun yanında sinek kovucu bir etkiye de sahip.
En lezzetli yemek masalarında ise fesleğen çeşitleri ile karşılaşabilirsiniz. Dilerseniz yeşil yapraklarını taze olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz de bu yaprakları kurutarak lezzetinden ve şifasından faydalanabilirsiniz. Özellikle salatalara kattığı lezzet gerçekten bambaşkadır.